Safari in Namibia

13 zile
Aug. - Sept.
Safari + hiking
Un safari in Namibia este ca si cum ai calatori pe alta planeta. Cea de-a doua cea mai putin populata tara din lume este un loc al extremelor. Te provocam sa o descoperi intr-o tura care combina safari cu masini de teren cu drumetii pe traseu montan si in desert.
Desolation Valley, Namibia
Date: 20 aug - 2 sept 2020
Locuri: 9
Cost: 1990 euro
Taxa de inscriere: 500 Euro
Tura Pe scurt
13 zile de safari, 2500 km cu 4x4, 20km pe jos, 7 parcuri nationale/zone protejate: Namib Naukluft, Olive Tree Trail, Sossusvlei, Sesriem Canyon, Tropicul Capricornului, Flamingo Reserve Walvis Bay, Sandwich Harbour, Cape Cross, Skeleton Coast, Ugab/Huab, Spitzkoppe, Damaraland

Inscrie-te in safari

[contact-form-7 id="33307" title="Contact form 2"]

Itinerariu pe zile

ZIUA 1
Ziua 0 consta in zborul de noapte Otopeni – Windhoek, cu o escala. Vei calatori impreuna cu cel putin unul dintre organizatori. 
Bine ai venit Namibia! Te intampinam la sosirea pe Aeroportul International Hosea Kutako, unde viza turistica pentru Namibia ti se aplica direct in pasaport, in schimbul unei taxe de ~70 de Euro. Te indrumam sa retragi de la bancomat suma de bani lichizi pe care o doresti si sa cumperi un SIM local, apoi ne transferam la compania de unde inchiriem vehiculele de safari, pentru instructiuni si imbarcare in masini.
Urmeaza sa luam masa de pranz si sa facem aprovizionarea de la supermarket.
In prima seara ne cazam intr-o ferma tipic namibiana, in inima naturii, la cca. 140km de condus pe asfalt de capitala. Odata cu apusul servim primul braai in stil traditional sud-african, insotit de un sundowner, iar pe parcursul cinei povestim despre aventurile care incep maine. 

Mese incluse: cina
safari-africa-de-sud-botswana-51
Braai este sport national in tot sudul Africii, practic este vorba de cateva ore petrecute cu prietenii in jurul vetrei, in timp ce carnea sau ceanul cu tocana sfaraie pe foc… dar sa nu cumva sa ii spui unui localnic ca braai-ul este sinonim cu gratarul!
Traditia de a savura un sundowner vine de pe vremea colonistilor britanici, care obisnuiau sa combine chinina (un remediu impotriva tantarilor, mai activi in apus decat pe parcursul zilei) cu apa tonica. In timp, medicamentul colonistilor a devenit un cocktail lejer la ceas de seara.
ZIUA 2
Dupa micul dejun ne imbarcam in masini si conducem pe drumuri de munte spre poarta de acces in Parcul National Namib Naukluft. Cu ceva pe cap pentru a ne proteja de soare, destula apa si o gustare, pornim pe unul dintre cele mai spectaculoase trasee de drumetie din sudul Africii: Olive Tree Trail.
Traseul are aprox. 10 km si este de dificultate medie. Se merge pe poteca pietroasa, cu zone de creasta si perspective panoramice peste desertul format acum 55 de milioane de ani. In a doua sectiune a traseului vom traversa un canion care ofera posibilitatea de a ne racori in ochiurile de apa, daca va fi plouat suficient peste vara. Parcul este cunoscut si pentru animalele rezidente: zebre Hartmann de munte, Klipspringer si alte animale nepericuloase, dar care sunt fain de zarit in mediul lor natural. Seara ne vom caza intr-un camping din inima parcului, cu toate conditiile de confort (dus, apa curenta).

Mese incluse: mic dejun, pranz, cina
ZIUA 3
Astazi mergem intr-un loc care poate face pe oricine sa creada ca a ajuns pe Marte. Parcul National Sossusvlei are aceasta calitate magica: este extrem de izolat, complet nepoluat si te transpune in alta lume. Dunele de care vei fi inconjurat sunt aduse de curentul Benguela de la multe mii de km departare, tocmai din Africa de Sud, unde izvoraste Raul Portocaliu. Acest desert stravechi este in continua transformare si vei vede cu ochiul liber cum si culorile de aici se schimba de la o clipa la alta. Iata punctele de atins:

Dead Vlei
O drumetie de 2 km prin nisip adanc si pe coame de dune pana la o fosta albie de rau fosilizata acum 900 de ani cand cursul raului Tsauchab s-a schimbat datorita climatului. Pe drum vom vedea fascinantele Welwitschia, plante care pot trai pana la cateva mii de ani!
Variațiile culoare de aici sunt fascinante: la bază nisipul pare galben, zorii accentuează tonurile violete, iar oxidul de fier colorează peisajul în portocaliu și cărămiziu. Fotogenicul lac fosil e străjuit de dune cu înălțimi record -Big Daddy si Big Mama fiind cele mai accesibile.

Big Daddy
Cea mai inalta duna din Sossusvlei si una dintre cele mai inalte din lume are 325 de metri. Ucusul iti ia cca. 45 de minute si nu este usor, insa vederea de sus merita efortul.

Duna Elim
Dupa ce ne odihnim la campsite, urmeaza sa traim magia apusului de pe o duna pitica, care ofera o perspectiva de neuitat asupra desertului. Esti la doar 7km de camping, dar pe coama dunei se face atât de liniște, că te auzi cugetând. Cand culorile incredibile din apus se sting, ne intoarcem la restaurantul Sesriem pentru cina. Campingul ofera toate conditiile, de la dus, la acces internet, masina de spalat, magazin de suveniruri, restaurant si bar.

Mese incluse: mic dejun
Restul meselor: restaurant Sesriem
ZIUA 4
Duna 45
Un nou rasarit magic in Sossusvlei. Azi ne trezim foarte devreme, pentru a intra din nou in parc si a ajunge la 45 de km de poarta, la poalele altei dune (doar 70m!), pe care o vom urca domol, in timp ce soarele va incepe sa coloreze desertul in nuante de coral si violet. Putine senzatii se pot compara cu rasaritul in Sossusvlei. Ne vom bucura in voie de acest moment.

Tropicul Capricornului
Trecem o linie imaginara marcata de un indicator faimos. Candva aici se odihneau exploratori ca Livingstone, azi este randul nostru sa facem o poza de grup pentru a celebra.

Solitaire
Popasul de pranz va fi intr-o brutarie germana, infiintata acum cateva decenii de un personaj de legenda. Fostul brutar si placinta lui de mere, cea mai buna, se spune, din lume, au inspirat un best-seller si continua sa atraga drumetii. Un decor demn de vestul salbatic, o placinta de mere sau una de caprioara cu sos bechamel, o cafea buna si un popas la umbra, sunt binecuvantari pentru oricine ajunge in acest loc izolat si arid.

Bushcamp
Desigur ca ti-ai imaginat cum va fi sa campezi pentru prima data in salbaticie, sub vastul cer al Africii. In aceasta seara vei afla ca nicaieri nu e mai curat, mai odihnitor si mai fascinant decat in natura, acolo unde omul este doar un musafir efemer. Vom instala bivuacul salbatic intr-un loc considerat optim de catre organizatori, in conditii de deplina siguranta. In aceasta seara nu avem acces la dus si apa curenta, dar usoara reducere de confort va fi compensata de magia locului. 
Pentru regulile de comportament in bivuacurile salbatice, consulta F.A.Q.

Mese incluse: mic dejun.
Pranz la restaurant, la cina organizatorii pregatesc focul si fiecare pune pe gratar ce a cumparat pe cont propriu; este o ocazia sa inveti arta de a face braai.

ZIUA 5
Urmeaza o zi de condus off-road printr-o serie de canioane, pe piste de nisip si pana la malul Oceanului Atlantic, traversand zona de nord a desertului Pro Namib. Pana sa respiri briza sarata, facem popas la colonia de flamingo de langa Walvis Bay, si apoi la o portie de stridii untoase in oras. In functie de cum a decurs prima parte a zilei, continuam pe malul oceanului spre punctul unde dunele lui Namib se unesc cu valurile. Seara ne cazam intr-un camping cu toate facilitatile: dus, bar, wifi, piscina.

Mese incluse: mic dejun
Restul meselor se vor servi la restaurante locale.
ZIUA 6
Skeleton Coast
Curentii marini imprevizibili si recifurile ascunse au facut ca pe faimoasa Coasta a Scheletelor sa esueze multe vapoare ale navigatorilor si exploratorilor din trecut, care veneau aici atrasi minele de diamant, aur si platina ale Namibiei. Unele dintre aceste epave sunt inca vizibile si azi. Dupa micul dejun in Walvis Bay, vom porni de-a lungul Oceanului, cu popas la una sau doua dintre ele.

Cape Cross
Colonia de cca. 200000 de foci este una dintre cele doar doua locatii din lume unde te poti apropia atat de mult de focile salbatice. E un loc zgomotos, aglomerat si... mirositor, o adevarata provocare pentru simturi.

Raul Ugab
Incepem treptat sa patrundem in cel mai fascinant secret al Namibiei: bazinul celor 13 cursuri de apa efemere care brazdeaza desertul de vest. Modificari climatice neobisnuite aparut acm mai mult de un secol au dus la migratia in aceasta zona a elefantilor si leilor din podisul central. Astazi aceste specii adaptate la viata in desert populeaza canioane aride, unde apa este cea mai de pret resursa. Incepem sa exploram albia raului Ugab, unde este posibil sa intalnim pe langa primii elefanti de desert si numeroase alte specii de ierbivore, dar si feline, hiene, struti s.a.m.d. Campam in River Rhino Camp, unde granita dintre salbatic si modern este extrem de fluida. Un loc de care iti vei aminti mult timp.

Mese incluse: pranz, cina
ZIUA 7 + 8
Pistele pe care le vom explora in aceste zile sunt fieful rinocerului negru. Daca avem sansa sa ii vedem in carne si oase trebuie sa ne consideram extrem de norocosi: specia este amenintata cu disparitia, si daca poti vedea inca rinoceri negri in alte parcuri nationale, doar aici ii poti vedea in deplina libertate. Vei merge pe urmele lor, invatand sa identifici dupa aceste urme animalul rezident si alte specii care impart teritoriul cu acesta: lei de desert, elefanti, hiene cafenii, antilope Kudu etc. Vom merge prin si de-a lungul altor doua rauri efemere - Huab si Ugab - dar si in alte zone intermediare cu peisaj dramatic.
In prima seara vom face bivuac salbatic, adica ne instalam tabara intr-un loc ales de organizatori. In a doua seara ne vom caza in tabara mobila instalata de ONG-ul care monitorizeaza elefantii de desert. Este o ocazie grozava sa pui intrebari si chiar sa faci o plimbare pe jos in compania biologilor care cunosc cel mai intim aceasta specie.

Mese incluse: toate
ZIUA 9
Dupa inca un game drive matinal, parasim albiile raurilor efemere si ne indreptam catre Muntele Brandberg. Este momentul sa te bucuri de o zi relaxanta la White Lady Lodge, la piscina cu vedere la elefanti sau orice alt animal se va intampla sa treaca prin apropiere. Pentru cine se simte cu chef de drumetie, am pregatit un traseu de cateva ore pe munte. Drumetia optionala este de dificultate redusa, pe poteca pietroasa si necesita doar incaltaminte inchisa si ceva de pus pe cap.

Mese incluse: mic dejun.
Restul meselor se vor servi la restaurant.
ZIUA 10 + 11
Spitzkoppe
In podisul Damaraland se inalta o aglomerare de monoliti de granit. Pare aruncata de niste uriasi, din cer. Aici vom petrece 2 zile, explorand la picior o cicatrice geologica unica. Acum 130 milioane de ani cand super-continentul Gondwana s-a scindat in Africa si America de Sud, eruptii vulcanice puternice au depozitat cantitati enorme de magma peste roca de baza, care are intre 750 si 450 milioane de ani vechime. In timp, vantul si ploile au modelat totul intr-un peisaj care teface să apeși în continuu pe declanșatorul aparatului de fotografiat. Spectacolul devine și mai interesant noaptea, când aerul e atat de uscat si poluarea luminoasa zero. ONG-ul International Dark Sky Association (IDA) a anunțat că gradul de intunecime al boltei cerești din deșerturile din sud este de 21.9 SQM, adică negru perfect. Vei afla de ce Spitzkoppe atrage pasionatii de astrofotografie. Sunt putine locuri din lume unde noaptea cade atat de adanc.
Campingul din Spitzkoppe apartine si este administrat de o comunitate tribala Damara. Sistemul de concesionare a parcurilor nationale este o inventie namibiana. Comunitatea are in grija rezervatia - aici traiesc si carnivore ca leopardul pe langa simpaticii dassie - iar satenii au in plus o platforma de desfacere a produselor de artizanat. Micul magazin de la receptie este o ocazie sa cumperi un suvenir, iar pe drumul de acces poti vizita tarabele cu creatii din cuart sau pietre semi-pretioase.

Mese incluse: cinele, in regim braai.
Restul meselor se pot servi la restaurant.
ZIUA 12
Vom astepta rasaritul sub un arc de piatra care pare orientat intentionat spre cel mai inalt varf din zona Spitzkoppe. O legenda bosimana spune ca dincole de acea culme incepe Paradisul. Noi il vom cauta pe tot parcursul zilei, intre raul Omaruru si podisul Erongo.
Dupa pranz ne vom indrepta spre ferma pitoreasca unde vom face ultimul foc de tabara. Pana atunci insa putem sa facem o drumetie spre locurile de scaldat de proprietate, in speranta ca vom mai intalni cateva animale salbatice.

Mese incluse: mic dejun, cina.
Restul meselor se vor servi la restaurant.
 
ZIUA 13
Pe drumul spre capitala vom observa cum salbaticia cedeaza treptat locul comunitatilor urbane. Nu uita sa ne spui daca vrei sa facem un ultim popas intr-un magazin cu produse de mic artizanat. Dupa predarea masinilor, facem transferul la aeroport, apoi urmeaza zborul inapoi spre Bucuresti.

Mese incluse: mic dejun
Restul meselor se vor servi la restaurant. 

Intrebari frecvente

Cum va fi vremea in safari in Namibia?
Namibia are un climat arid, cu 2 anotimpuri. Zilele vor fi calde (25-30 de grade),cu seri reci (10-20 grade). Geaca sau polarul, pantalonii lungi, caciula si chiar niste manusi sunt necesare; sa nu uitam ca in emisfera sudica august e final de iarna. August si septembrie fac parte din anotimpul uscat, sezonul de vârf pentru safari, când animalele sălbatice sunt nevoite să se adune în preajma iazurilor de adăpare, iar vegetația uscată asigură o vizibilitate optimă.Double Click to Edit
Este zona de malarie?
Pe scurt, nu. Namibia este o tara deosebit de curata, moderna si sigura, poreclita si "Elvetia Africii". Nu există risc de malarie nicaieri in zonele vizitate de noi. Nu sunt necesare nici un fel de vaccinuri sau precautiuni, principala ta responsabilitate în safari fiind să te hidratezi. Cum calatorim in sezonul uscat, nu vei avea de furca nici cu insectele. Tura este potrivita si pentru copii, insa nu acceptam participanti mai tineri de 12 ani. Te incurajam sa citesti acest ghid detaliat inainte de a cere sfatul medicului tau de familie.
Ce sa am in bagaj?
Haine de drumeție (cămașă cu manecă lungă, pantaloni lungi, pantofi ventilați - nu bocanci sau Goretex), de preferat în culori neutre (albul și roșul irită animalele, negrul și albastrul, inclusiv jeanșii, atrag insectele).

Esențiale:
Rucsac mic pentru electronice, sticlă de apă
Aparat foto, carduri memorie, încărcător + baterii
Adaptor pentru priză
Lanternă frontală tip Petzl
Prosop microfibră
Ochelari de soare
Crema solară minim SPF 30
Loțiune anti-insecte
Pălărie, șapcă sau eșarfă

Recomandate
Binoclu
Sac de dormit
Tablete de Imodium
Săruri de rehidratare
Brichetă pentru arderea deșeurilor
Voi avea semnal GSM?
Majoritatea campingurilor in care stam au WiFi 3G. Viteza in Namibia nu e grozava. Poti cumpara un SIM local pe aeroport (cca 3 Euro) pentru acces mai facil la internet in zonele urbanizate. In zilele 7 si 8 semnalul GSM poate fi foarte slab sau inexistent. Prilej sa te deconectezi complet si sa te bucuri de experienta de izolare si apropriere de natura.
Cum imi incarc electronicele?
La prizele din campinguri sau receptiilor unitatilor de cazare. Nu este nevoie sa aduci niciun fel de adaptor, ne ocupam noi de asta.
Cat de dificile sunt drumetiile?
Traseele alese sunt accesibile pentru orice persoana cu o conditie fizica rezonabila. Nu sunt necesare bete de drumetie sau alt echipament special de munte.
Mi-e frica de animale salbatice. Pot veni in safari?
Sa petreci chiar si cateva ore pe teritoriul si in compania animalelor salbatice este un privilegiu si o amintire pentru toata viata. Avem peste 9 ani de experienta de safari in unele dintre cele mai greu accesbile zone din Africa si te asiguram ca daca respecti regulile de comportament in safari, vei fi in deplina siguranta. Daca ai ingrijorari particulare, nu ezita sa ne contactezi.
Reguli de comportament in bivuac
IMPORTANT
Safari-ul presupune trezirea inainte de rasarit (~5 a.m.) atunci cand suntem in parcurile nationale. Animalele sunt active in special la rasarit si la apus. Tine cont de asta la braai-ul de la cina. Stim, vinul Sud-African este irezistibil!
Cand suntem in safari in parcurile nationale este interzis fumatul in afara locurilor de popas indicate prin semne. Este interzisa coborarea din vehicul, sau sa iesi pe geam ca sa pozezi mai bine leul. Animalele salbatice au intotdeauna prioritate de trecere, daca te afli la volan si in drumul unui animal, poti sa dai foarte incet cu spatele, marind distanta, fara sa claxonezi. Conversatiile trebuie sa respecte dreptul animalelor la liniste. Fotografiatul cu blitzul este interzis.

Noaptea: poti parasi cortul numai cu o lanterna si constient de prezenta animalelor salbatice in jurul bivuacului. Nu te indeparta niciodata de bivuac fara sa anunti pe cineva.

Toaleta si deseuri: Recomandam servetele umede din harie biodegradabila pentru toaleta personala la “tufis”. Toate deseurile personale se ard, se colecteaza in saci-pubela sau se ingroapa cu o lopata speciala. Resturile focului de tabara se ingroapa. Nu se ia nimic din natura. Putem colecta lemne de foc doar atunci cand pare rezonabil, in rest vom cumpara din surse sustenabile. Te rugam sa folosesti sapun si sampon prietenoase cu mediul. Regula e sa nu lasam nimic in urma noastra.

VEHICULELE PENTRU SAFARI
Sunt echipate cu mobilier de camping si vesela, frigider, telefon satelit si roata de rezerva, canistre, pompa si cate si mai cate. Daca dam de bucluc, punem umar de la umar si ne vom descurca.  Pe acoperis sunt cate doua corturi pentru cate 2 persoane fiecare, dotate cu scara de acces, saltele, perne. Sacul de dormit ti-l aduci tu.

Nu in ultimul rand, acest safari nu este o tura all-inclusive, ci o experienta dinamica, in care spiritul de echipa si simtul umorului sunt esentiale. Ne asteptam sa pui umarul atunci cand e nevoie, sa comunici cu noi si cu ceilalti participant ca intre prieteni si sa fii pregatit sa savurezi clipele de imprevizibil.